Pulse Oksimetre:
Hastanın kanında mevcut oksijeni ve beraberinde nabız hızını ölçen küçük bir cihazdır.Pulse Oksimetre sürekli ve anlık arteriyal hemoglobin satürasyonunu verir. Kandaki bu oksijen oranı doktorların teşhislerinde önemli rol oynar. Dolayısıyla bu verilerin kolayca ve kesin olarak elde edilmesi gerekir. Bu verileri elde etmenin iki genel yöntemi vardır: Bunlardan birincisi, zor, acı veren ve gerekli netlikte sonuç vermeyen, klasik kan alma yöntemidir. Bu bildiğiniz gibi uygun iğnenin, doğru damara, doğru yerde batırılarak kan alınmasına dayanır. Aksi halde doğacak olumsuzlukları hepimiz biliriz. İkinci yöntem ise bir oksimetre kullanmaktır.
Pulse oksimetreler çok çeşitli durumlarda kullanılabilir ama anestezi sırasında oksijenin ve nabız atışının gösteriminde kullanılması en önemli özelliklerindendir. Bunlar iyileşme safhalarında da oldukça kullanılır. Oksijen satürasyonu %95’in üstünde olmalıdır. Uzun süre yoğun bakımda kalan hastalarda, solunum hastalıkları olan hastalarda veya doğuştan kalp hastası olanlarda değerler daha düşüktür ve temelde yatan hastaların hastalık şiddetini yansıtır.
Sonuç olarak Oksimetrenin anestezide ve cerrahi müdahelelerde hasta görüntülemedeki vazgeçilmezliği yıllarca sürecektir. Bu kadar karmaşık bir teknolojinin böyle küçük bir aletle kullanılabilmesi büyük avantaj sağlar.
Pulse Oksimetreler